Chat with us, powered by LiveChat

Despre ochi

Ochiul este cel mai important organ de simt. 

Prin intermediul sistemului vizual receptam peste 80% din informatiile brute necesare desfasurarii unei vieti de calitate. Tocmai de aceea, buna intelegere a organului vederii, a proceselor complexe desfasurate de acesta trebuie sa fie o preocupare constanta a individului in societatea moderna.

Absolut toate activitatile omului modern depind intr-o masura mai mica sau mai mare de vedere, acesta fiind motivul pentru care toate cele 3 stiinte (oftalmologia, optometria si optica) implicate in ingrijirea si ameliorarea vederii si-au dat mana pentru a gasi cele mai bune metode si mijloace de prezervare si ameliorare a acesteia. 

Buna cunoastre a problemelor care pot aparea datorita unei vederi alterate, dar si metodele de a remedia aceasta situatia pot constitui un prim pas in rezolvarea unor situatii suparatoare, care ne afecteaza viata de zi cu zi.

Cu cat este mai mare ametropia (viciul de refractie) cu atat sistemul musculo-scheletic al ochiului face un efort mai mare  ca sa functioneze. Pot aparea diferse efecte secundare, care in mod aparent nu au nicio legatira cu vederea, dar in fapt sunt rezultatul unei slabe functionari a organului vizual. Dureri de de cap, vertij, depresie sunt doar cateva dintre afectiunile care pot aparea datorita ignorarii semnalelor care trebuie sa va indrume catre un specialist al vederii.

Vom enumera si explica pe scurt viciile de refractie care dau cele mai frecvente probleme de vedere.

Putem compara foarte bine ochiul uman cu un aparat foto. Sistemul optic al ochiului focalizează lumina care intră în ochi prin pupila si o reglează asemeni unui aparat foto cu autozoom, ceea ce permite acestuia sa focalizeze de la foarte aproape la infinit. Aceasta focalizare creaza premizele unei vederi bune, prin imaginile de calitate formate pe retina.

EMETROPIA (ochi normal)
Dacă razele luminoase trec prin ochi în paralel si focalizarea se face exact pe retina ochiului, imaginea rezultata este clara, fara distorsiuni. În acest caz, nu există ametropie, ochiul fiind emetrop (normal). 

Ametropiile sferice apar cel mai frecvent in situatia in care globul ocular este prea scurt sau prea lung, punctul focal se formeaza în fața sau în spatele retinei.

Emetropii pot concentra rapid pe retina imaginile obiectelor îndepărtate brusc. Razele luminoase intră paralel prin pupila, iar punctul focal format pe retina oculara creaza o imagine clara.                                  

MIOPIA 
Fără corecție, miopii vor avea o vedere slaba a obiectelor indepartate. Pe de altă parte, obiectele aflate in apropiere se vad chiar mai bine în comparație cu persoanele fără vicii de vedere. De cele mai multe ori, in cazul miopiei, globul ocular este prea lung, prin urmare razele de lumină se întâlnesc inainte de a ajunge pe retina.

Aceasta duce la o vedere incetosata a obiectelor indepartate. Miopia poate avea cauze diferite. Cea mai frecventa este miopia axială, cauzata de un glob ocular alungit. Miopia axială este de obicei moștenită. Mai puțin frecventa este miopia de putere, cauzata de o putere de refracție excesiv de mare a corneei sau a cristalinului. Este cazul în care curburile corneei sau cristalinului sunt diferite de normal sau atunci când cristalinul este afectat de anumite afectiuni (de exemplu, cataracta).

In optica, miopiile se corecteaza cu lentile sferice negative.                                    

HIPERMETROPIA 
Fără corectie, hiperopicii (hipermetropii) vor vedea bine obiectele îndepărtate, in schimb obiectele din apropiere vor fi neclare. Acest lucru se datorează unui viciu de refracție care face ca razele luminoase sa focalizeze în spatele retinei ochiului. Se diferențiaza două forme de hipermetropie:

Hiperopia axială: este si cea mai prezenta, fiind datorata unui glob ocular prea scurt. In mod normal, toți copiii se nasc hipermetropi, situatie care se normalizează de obicei în timpul creșterii.

Hiperopia de putere: apare in situatia in care lungimea ochiului este normală, dar puterea de refracție a cristalinului este prea mică. Razele de lumină focalizeaza astfel in spatele retinei.

In optica, hipermetropiile se corecteaza cu lentile sferice pozitive

PRESBIOPIA
Odată cu vârsta, cristalinul isi pierde elasticitatea și, prin urmare, capacitatea de adaptare a focalizarii, atat in vederea aproape, cat si la distanta. Prin urmare, vederea buna nu mai este posibilă fără o corecție adecvată. Aceasta deficiența nu este o boală, ci o pierdere partiala a funcției vizuale, normală, legată de inaintarea in vârstă.

In optica, presbiopia (prezbitia) se corecteaza cu lentile monofocale sferice pozitive, ori cu lentile bifocale, trifocale sau multifocale (progresive ori degresive).

ASTIGMATISMUL
Apare in situatia in care razele de lumina care trec prin sistemul optic al ochiului nu focalizeaza corect pe retina. Imaginea astfel rezultata va fi difuza.

Astigmatismul este rezultatul aparitiei unei anomalii intr-una dintre sectiunile cristalinului sau corneei, putand avea cauza congenitala sau dobandita (de exemplu, in urma unor accidente care provoaca ranirea corneei).

Tipuri de astigmatism:

-simplu

- astigmatism miopic, atunci cand acesta este combinat cu miopia 

- astigmatism hipermetropic, cand este combinat cu hipermetropia

In optica, astigmatismul se compenseaza, in functie de tipul acestuia, cu:

- lentile monofocale cilindrice, in cazul astigmatismului simplu

- lentile monofocale sfero-cilindrice, in cazul astigmatismului miopic sau al astigmatismului hipermetropic